Peter Zygmaniak Clubkampioen Stijl

16 mei 2023 | Categorie: Wedstrijden

Op zaterdag 13 mei 2023 vond in onze Kung Fu vereniging Qiúlóng Kung Fu het jaarlijkse Clubkampioenschap Stijl plaats. Maar liefst 23 leden kwamen naar onze kwoon (=trainingsruimte) om de sportieve strijd met elkaar aan te gaan.

Zoals gebruikelijk bij een Stijlkampioenschap van onze Kung Fu school werd er in vier categorieën gestreden:

 • handvorm (verplicht)
 • wapenvorm
 • zelfverdediging
 • breektechniek

Alvorens we per klasse de winnaars bekend maken, moeten we eerst iets uitleggen. Alle deelnemers worden beoordeeld op hun Kung Fu kunnen in relatie tot hun beoefeningsniveau. Met andere woorden, traint iemand nog niet zo lang, maar laat hij/zij wel mooie Kung Fu zien, dan krijgt hij/zij een hogere waardering dan wanneer een gevorderde leerling foutjes maakt in de uitvoer. Zo heeft iedereen gelijke kansen. Dat zie je dan ook terugkomen in onderstaande uitslagen.

Extra toelichting: In drie categorieën waren de hoge scores van enkele deelnemers gelijk en ging de uiteindelijke winst naar degene die van hen het minst lang traint. 

- - - - -

Categorie Handvorm

 • 1e plaats: Benjamin Swerts
 • 2e plaats: Yves Seelen
 • 3e plaats: Jérôme Seelen


Wil je meedoen aan ons Clubkampioenschap Stijl, dan is deelname aan de categorie Handvorm verplicht. Zie het als een soort Kung Fu garantie. Deelnemers moeten eerst hun skills tonen in de klassieke Kung Fu beoefening met zijn traditionele houdingen, technieken en standen, alvorens ze een breektechniek, zelfverdediging of wapen mogen demonstreren.

In deze categorie kwamen dus alle 23 deelnemers aan deze wedstrijd uit.

Beginnende leerlingen lieten de eerste standen en houdingen zien van een handvorm of dierenvorm, terwijl de gevorderde leerlingen een scala aan 'hogere' vormen liepen. Zo zagen we een veelvoud aan verschillende vormen en stijlfiguren. Super mooi om te zien.

- - - - -
  
Categorie Wapenvorm

 • 1e plaats: Peter Zygmaniak
 • 2e plaats: Benjamin Swerts
 • 3e plaats: Nicky Borkowski

In deze categorie kwamen 15 deelnemers uit. Er kwamen diverse wapens voorbij en dat maakt dit onderdeel altijd bijzonder spectaculair (en traditioneel).

De wapens die werden gedemonstreerd waren:

 -  Lange stok (Gùn 滚)
 -  Korte stok (Duan Gùn 短棍)
 -  Recht zwaard (Jian 剑)
 -  Speer (Qiang 槍)
 -  Tempelzwaard (Dao 刀) met bamboe schild (Dui Lian 盾牌)

- - - - -
  
Categorie Zelfverdediging

 • 1e plaats: Peter Zygmaniak
 • 2e plaats: Max Hoes
 • 3e plaats: Pim Hoes

In deze categorie kwamen 16 deelnemers uit. Van complexe verdedigingscombinaties met meerdere tegenstanders tot korte efficiënte technieken. Gaaf dat vooral ook beginnende leerlingen zich hadden verdiept in verdedigingscombinaties en deze durfden te demonstreren voor het grote publiek. Goed hoor!  

- - - - -
  
Categorie Breektechniek

 • 1e plaats: Yves Seelen
 • 2e plaats: Ernst Jan Hölscher
 • 3e plaats: Jesse Hendriks

Deze categorie zorgt altijd voor veel spektakel. Van breektechnieken die lukken en planken die breken tot en met breektechnieken die mislukken en planken die ongeroerd blijven. Moeilijke breaks, technische breaks, het was er allemaal.

Er waren drie soorten planken: de dikke ongeschaafde waar de gevorderde groep zijn handen aan vol had, de iets dunnere ongeschaafde waar de middengroep op los ging, en de geschaafde plank waar vooral de jongere deelnemers doorheen sloegen. In deze categorie kwamen 22 deelnemers uit.

- - - - -

Clubkampioen
Met twee dik verdiende eerste plaatsen mag Peter Zygmaniak een jaar lang de prestigieuze titel Clubkampioen Stijl dragen. Het is voor hem de tweede keer dat hij deze prijs in ontvangst neemt. Eerder wist Peter ook in 2015 Clubkampioen Stijl te worden. Proficiat jongen, geniet van deze topprestatie, je hebt het echt heel goed gedaan, zeker nadat je een poos lang uit de running bent geweest. Complimenten!!!


Rijtje kampioenen
Hieronder de 'Wall of Fame' met alle Clubkampioenen Stijl van Qiúlóng Kung Fu:

2007 : Bart Dresens
2008 : Marc Dreezens
2009 : Alex Schepers
2010 : Fabio Severijnen
2011 : Alex Schepers
2012 : Jeffrey Claassen
2013 : Marc Dreezens
2014 : Nicky Borkowski
2015 : Peter Zygmaniak
2016 : Melissa de Notarpietro
2017 : Jeffrey Claassen
2018 : Jurgen Pustjens
2023 : Peter Zygmaniak