Kung Fu

Kung Fu (Chinees: 功夫; pinyin: gōngfu) is een eeuwenoude Chinese krijgskunst. De term wordt vaak als een synoniem gebruikt voor Wushu (en omgekeerd). Maar dat is zeker niet correct.

Wushu is een samenstelling van twee karakters: 武 (wǔ) dat oorlog, krijger, gevecht of vechter betekent en 術 (shù) dat kunst betekent. Letterlijk staat Wushu dus voor krijgskunst.

Kung Fu (功夫) daarentegen betekent letterlijk hoge vaardigheid verkregen door grote concentratie en/of toewijding. Onder deze naam is Kung Fu bekend geworden in het Westen. Kung Fu staat voor de verzameling van traditionele stijlen gericht op zelfverdediging, gewapend of ongewapend.

De term Wushu wordt in China (ook) gebruikt om de in de jaren vijftig door de communistische regering ontwikkelde sport aan te duiden. Hierbij worden bewegingen uit traditionele stijlen gecombineerd met acrobatiek, turnen en elementen uit de Chinese opera. De nadruk ligt bij deze 'sport' meer op het ontwikkelen van vaardigheid in bewegen dan op zelfverdediging.