Stijlen: Intern en Extern

Een andere scheiding tussen de Kung Fu stijlen is te zien in de externe en interne kracht. Er bestaan geen volledige externe stijlen of volledige interne stijlen. Elke stijl heeft zowel interne als externe kracht nodig. 

Interne stijlen geven meer aandacht aan de ademhaling om de kracht te versterken en zijn vaak gebaseerd op een sterke filosofie. Door middel van de juiste ademhaling wordt de Qi (levensenergie) van het lichaam versterkt, waardoor ook de interne organen in conditie verbeteren. Meeste interne stijlen zijn hierdoor ook goed voor medische doeleinden. Interne stijlen mijden het gebruik van brute spierkracht. Meest bekende interne stijlen zijn Xing Yi, Bagua en Tai Qi. 

Extern stijlen geven meer aandacht aan fysieke training. Door harde training wordt de lichamelijke conditie tot het uiterste gedreven. Bij externe oefeningen wordt de spierkracht maximaal versterkt. Externe stijlen hebben weinig ademhalingsoefeningen. De natuurlijke ademhaling tijdens het stoten en trappen zal het beste zijn. Voorbeelden van externe stijlen zijn Shaolin Quan, Choy Lay Fut, Hung Gar, Chang Quan en Dronken Vuist.