Trainingsdag Qiúóng Kung Fu

1 augustus 2022 | Categorie: Algemeen

Afgelopen zaterdag 30 juli hebben we genoten van een hele dag Kung Fu beoefening en heerlijk fijn samen zijn. Het was in 2018 dat we voor het laatst een echte trainingsdag hadden georganiseerd en iedereen smachtte naar deze editie.

We begonnen de dag om 11.00 uur met een conditionele warming-up training van een klein uurtje. Tijdens dat onderdeel werden de spieren losgemaakt, werd er goed gerekt en waren er tal van oefeningen om conditie en kracht bij te schaven. De zon en het tropische temperatuurtje maakten het er allemaal niet gemakkelijker en lichter op.

Na een korte rust- en drinkpauze doken we in de klassieke Kung Fu beoefening. Dat deden we op en neer lopend met enkele hand- en voettechnieken, maar ook met de Tijgervorm 虎 Hǔ en Kraanvogelvorm  鶴 . In deze klassieke beoefening ligt de kracht en het bestaansrecht van onze vereniging. Wij beoefenen het klassieke Kung Fu nog steeds op dezelfde manier zoals het ruim 1.500 jaar geleden is ontstaan.Tijdens een zeer welkome lunchpauze in de schaduw werd gezellig bijgepraat en ook vooral even uitgerust. Het lange badmintonnet dat we van Sportoase Montaignehof mochten lenen was inmiddels opgehangen en iedereen bereidde zich mentaal voor op een mini toernooitje Chinese pluimbal 毽子 Jianzi. Zoals we het kenden van de clubkampioenschappen in het verleden, bracht het Jianzi spel ook ditmaal voldoende lol en hilarische spelmomenten.Kung Fu staat ook bekend om zijn wapenbeoefening en het brede scala aan traditionele Kung Fu wapens waarmee men traint. Ook in onze vereniging hebben we tal van klassieke Chinese wapens waarmee wordt geoefend. Logisch dat de wapenbeoefening ook een vaste plek kreeg tijdens onze trainingsdag. De totale groep werd opgedeeld in 3-en en ieder groepje maakte om toerbeurt kennis met:

- een kort wapen: het kromzwaard 刀 Dāo
- een lang wapen: de speer 矛 Qiang
- een flexibel wapen: de 2-delige stok 双节棍 Shuāngjiégùn 
Van de eeuwenoude Chinese verdedigingskunst Kung Fu naar het eeuwenoude Ierse Hurling, een teamsport van Keltische origine. Hurling wordt gespeeld met sticks (Hurleys) en een bal (Sliotar). Het spel wordt voornamelijk in Ierland gespeeld en wordt beschreven als de snelste teamsport ter wereld. Bij Hurling gaat het erom dat je probeert meer goals te scoren dan je tegenstander.

Voor deze gelegenheid kozen wij een andere spelvariant. Weliswaar werd er gespeeld met een originele Hurley en een originele Sliotar, maar golden de opzet en de spelregels van het honkbal.

Hierna stond nog één training op het programma. De sessie duurde een uur en bestond uit harding, sparring en breektechnieken. Ook nu weer werd de totale groep opgesplitst in 3-en en zette elke groep zijn tanden in de drie trainingsonderdelen.

De zon en de tropische temperatuur hadden een gemene puntenvoorsprong op ons genomen waardoor wij wijselijk besloten de laatste sessie in de koelte van de sporthal af te werken. Dat bleek een prima keuze en zo kon iedereen nog even alles uit de kast halen.Met deze laatste inspanningen rondden wij het sportieve gedeelte van deze trainingsdag af, dook iedereen de verfrissende doucheruimte in en maakten wij ons op voor het avondprogramma met een de barbecue die perfect werd verzorgd door Brasserie De Zeute Inval uit Meerssen (NL). Tot slot willen we graag de kaderleden Alex, Dietwig, Nicky, Benjamin en Kevin bedanken voor hun inzet en goede invulling van de diverse trainingsonderdelen. Onder hun deskundige leiding hebben we genoten van Kung Fu en van elkaar.

Dank ook aan alle deelnemers van deze trainingsdag. Jullie waren geweldig. Niet alleen qua enthousiasme en trainingsvermogen, maar meer nog op sociaal en vriendschappelijk vlak. We hebben een heerlijke groep met allemaal fijne mensen. Daar zijn we terecht apetrots op!

Nu gaan we genieten van een maand zomerstop. Even de vermoeide spieren een beetje rust gunnen, maar misschien toch ook stiekem een beetje bezig blijven... Anders is de start straks in september niet de gemakkelijkste ;-)

FIJNE VAKANTIE!!!